Site Overlay

Co powinniśmy jeść na śniadanie – krótki poradnik

Spełnienie potrzeby przyjmowania pokarmu jest niezwykle istotne, dlatego nie bez powodu utarło się przekonanie, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę z tego, jak powinien wyglądać pełnowartościowy skład dania. Co powinno się jeść na śniadanie?

Nie jest to tajemnicą, że powinno się jeść zdrowo. Śniadanie bowiem powinno dostarczać około jedną trzecią część dziennego zapotrzebowania na kalorie. Nieprzypadkowo uważa się, że dostarczenie organizmowi energii o poranku daje energię na połowę dnia. To szczególnie istotne, ponieważ od rana do godzin popołudniowych wydolność psychosomatyczna człowieka jest największa.

Zdrowe, pożywne śniadanie powinno być dobrze zbilansowane. Co to oznacza? Należy postawić na różnorodność podczas tego posiłku, ponieważ sama kaloryczność to nie wszystko.

Warto zadbać o potrzebne węglowodany na śniadanie. Posiłek musi zawierać zarówno te (węglowodany) łatwo przyswajalne, jak i te dłużej trawione. Należy również pamiętać o białku oraz tłuszczach. Aby ułatwić sobie przygotowanie odpowiednio wyważonych potraw, trzeba zaplanować je zgodnie z wytycznymi piramidy żywienia. Dobrze skonstruowane śniadanie powinno zawierać produkty z każdego jej poziomu. Chodzi oczywiście o produkty zbożowe, żywność bogatą w białko, tłuszcze, a także warzywa oraz owoce.

Co jeść zdrowego na śniadanie?

Zarówno w książkach kucharskich, jak i w internecie dostępnych jest masa świetnie opracowanych przepisów. Za każdym jednak razem należy postawić na różnorodność. Na pewno warzywa na śniadanie muszą „zagrzać” miejsce na talerzu niemal zawsze, z wyłączeniem np. posiłków „na słodko”, ponieważ wtedy lepiej sprawdzą się owoce. Należy także zadbać o produkty zbożowe, a więc produkty takie jak świeże pieczywo czy owsianka są zdecydowanie wskazane. Jeżeli owsianka będzie gotowana na mleku, z listy „idealnego” śniadania będzie można odhaczyć także białko.

Oczywiście, wiele zależy od parametrów zdrowotno-alergicznych organizmu. Nie brakuje przecież osób uczulonych na laktozę, gluten itp. Nierzadko w grę wchodzą też różne diety, na przykład odchudzające. W takim przypadku kaloryczne śniadanie nie będzie więc najlepszym rozwiązaniem, jednak nie można zapominać o innych odżywczych substancjach. Np. białko i cukier dodają energii, dlatego jogurt na śniadanie sprawdzi się doskonale.

Mieszkasz w Poznaniu i szukasz odpowiedniego miejsca na śniadanie? Odwiedź restaurację Bulwar na rynku, ponieważ czekają tam na Ciebie zdrowe i pożywne śniadania stworzone ze szczególnym uwzględnieniem trzech elementów – zdrowia, pożywności i smaku! Śniadanie w restauracji to także doskonały pomysł na miłe rozpoczęcie dnia z drugą połówką lub zorganizowanie spotkania biznesowego.

Dodaj komentarz

Copyright © 2024 | Pijnazdrowie. All Rights Reserved. | Odżywienie